Хаос

Форма изображение один
Хаос

Хаос — батько свободи, а свобода — мати  емерджентності. Людина має надзвичайно адаптивне мислення, яке врешті-решт структурує хаос.

Спостерігаючи на практиці за психічними процесами, я кожен раз дивуюся здатності людини до самовідновлення. Треба тільки трохи допомогти мозку в свідомому розумінні, що піде на користь, а що — навпаки, згає сили та час. 

Декілька практичних порад для дітей (підлітків) та дорослих, щоб структурувати внутрішній і зовнішній простір.

Почнемо з дітей, бо вони — квіти життя, а ще й майбутні рятівники світу, звісно, якщо ми не спотворимо їх своїми непрацюючими переконаннями або не зробимо інфантильними. В методиці Монтессорі (до якої я ставлюся з обережністю) є три принципи виховання здорової особистості, не лише універсальних (підходять і дорослим), але й дуже актуальних: 

1. Не порушуй кордонів людини, коли вона зайнята справою.
2. Якщо щось взяв, будь ласка, використовуй, а потім обов’язково поклади на місце.
3. Використовуй речі (або все, що можна використовувати) за їх призначенням. 

В цих, на перший погляд, дуже простих принципах міститься квінтесенція соціального інтелекту, що зберігає сили й гідність кожного (перевірено мною на собі та пацієнтах).

По-перше, зараз, як ніколи, треба підтримувати людину, яка зайнята справою. Навіть ПТСР лікується процесами внутрішньої концентрації на корисних, буденних діях.

По-друге, дисципліна, порядок, охайність лікують тривожність та нервове виснаження.

По-третє, світ змінився, і ми вже ніколи не повернемося до часів постійного безглуздого споживання, експлуатації речей “як заманеться”. Ми не маємо ні часу, ні екстра-ресурсу, аби “розбивати горіхи мікроскопом”. Наше невротизоване суспільство не витримає, якщо і надалі буде  підміняти цілі й сенси засобами їх досягнення. “Так” має бути “так”, а “ні” — “ні” (як написано в Біблії). Якщо ми навчимо дітей розумінню суті речей і змісту термінів (а це і є так звана свідомість), то зробимо своє майбутнє ясним та прозорим. 

Добавить комментарий