Рекомендації для дорослих.

Форма изображение один
Рекомендації для дорослих.

Кожен з нас час від часу замислюється над сенсом життя, не з глобального екзистенційного, а з прагматичного боку — як жити так, щоб зберегти фізичне та психологічне здоров’я та залучити добру вдачу.

Завдяки науковцям, чия спеціалізація починається з «нейро», стало відомо, що кожен кує своє щастя самостійно, без сторонньої допомоги. Мозок (головний коваль), підкорюючись задуму Природи, виконує дві головні функції:

– забезпечує тіло енергією

– постійно створює прогнози майбутнього, оперуючи даними, що надходять від органів чуттів

Ось чому так важко зосередитись на «тут і зараз». Ось чому ми часом потребуємо інформації від астрологів, нумерологів, езотериків. І тут я не іронізую, бо, як і всі, хочу зазирнути у своє майбутнє, щоб скоригувати теперішнє. 

Ми не знаємо, що попереду, і цілодобово цим переймаємось, витрачаючи енергію та час. Як жити? Має ж бути алгоритм «правильного» життя в таких умовах.

Так, він є! Геній нашого часу, переможець індекса Хірша, нейробіолог Карл Фрістон створив неймовірно складний для розуміння «принцип вільної енергії». Але, як і належить геніям, пояснив його простими словами.

Формула життя, що витікає з другого начала термодинаміки (все у Всесвіті прагне до розпаду, руйнування, а всі живі істоти намагаються цьому протистояти) регламентує: щоб бути живим (щасливим, успішним тощо) і зберігати цей стан якомога довше, треба діяти так, щоб розрив між вашими очікуваннями та інформацією, що надходить від органів чуття, був мінімальний.

Коли я перший раз ознайомилася з цією формулою, була вражена її складністю і одночасно простотою. А проаналізувавши, зрозуміла, що дехто вже давно живе за цією формулою, і йому дуже подобається це життя. А ще, моя максима — «правильні вчинки призводять до правильних результатів» — прямо стосується ідей Фрістона.

Формула життя — це мінімальний розрив між очікуваннями і інформацією, що надходить із органів чуття. Якщо цей розрив великий, ентропія або «вільна енергія», втручаючись в усі сфери життя людини, руйнує їх, як дементор, висмоктуючи фізичні, емоційні, енергетичні та матеріальні ресурси.  

Давайте розберемося, що таке очікування. Як і все в цьому житті, очікування можуть бути функціональними, працюючими (мрії, прогнози, плани, системні умовиводи) і нефункціональними (ілюзії, «грезы», магічне мислення). 

Тепер розберемо, що таке інформація із органів чуття. Це — те, що ми бачимо, чуємо, торкаємось тощо). І хоча в Священному Писанні сказано: «той, хто має очі, да побачить …», все не так просто. Ми завжди бачимо тільки те, у що віримо. І зараз весь світ своїми діями доводить цю аксіому.  

Таким чином, життя багатьох землян складається з нереалістичних очікувань, які формуються на хибній інформації. Не дивно, що в 21 сторіччі деякі «хомо сапієнс» із виразною формою дегенератизму все ще намагаються вирішити свої проблеми і реалізувати комплекси меншовартості терором. Також не дивно, що ера тотального споживання аж ніяк нас не ощасливила, а тільки спровокувала незнаний зріст психологічних і психіатричних розладів.

Що робити?! Перш за все, бачити речі такими, які вони є. Наприклад, коли я починаю лікування пацієнта з депресивним розладом, першій крок — усвідомлення правди його життя. Це допоможе ніколи не провалитися в трясовину самообману.

По-друге, — реалістичні очікування. Це не інфантильні забаганки неосвідченої або незрілої людини, а свідомість вищого рівня з розумінням своїх активів та пасивів, віра в свою щасливу зірку, розуміння своїх здібностей, відсутність страху почати з початку, якщо того вимагатимуть обставини.

Тобто головна ідея формули життя — це чіткий план, де очікування підтверджуються інформацією і успішно реалізуються без перевантаження і надриву нервової системи. Ви робите крок, і Всесвіт сінхронно відповідає вам. Відтак все складається кращим чином і ніби само собою.

Добавить комментарий